JEG ER KALD OG FORDOMSFULL!

Jeg antar at de fleste har lest bøker der forfatteren i sitt etterord skriver at historien er ren fiksjon. Jeg har alltid undret meg over nødvendigheten av å presisere dette i et skjønnlitterært verk. Det bør vel være åpenbart at historien er oppdiktet? Men at det av og til kan være noen innslag av virkelige hendelser.  Ellers ville bøkene falt inn under andre sjangre, som biografier for eksempel.

I dag stiller jeg meg litt annerledes til denne saken, og kommer garantert til å spesifisere i min neste bok at historien er ren fiksjon, bare for å ha mitt på det rene. Nå tror jeg egentlig ikke det vil ha så mye å si for dem som virkelig ønsker å kritisere meg, men da står det i hvert fall der.

Etter at jeg utga min tredje kriminalroman, Tause ofre, i mars i år, opplevde jeg å få satt flere negative merkelapper på meg selv. Jeg tåler veldig godt kritikk og konstruktive tilbakemeldinger på det jeg skriver, og mener det er viktig og nødvendig for å utvikle seg i forfatterskapet. Leserne har mye å lære meg og jeg setter pris på konstruktiv kritikk.  Men når denne kritikken plutselig går på meg som person, da synes jeg ikke lenger noe om det.

Jeg skriver om vonde skjebner i mine bøker, og heldigvis får jeg tilbakemeldinger om at jeg gjør dette på en respektfull måte og at jeg får leserne til å føle sympati for personene i bøkene som ikke alltid er lette å like. Dette fordi jeg går i dybden på hva karakterene har gjennomgått i livet og slik klarer å skape en slags forståelse.

Jeg har aldri tidligere opplevd at kritikken har blitt personlig, men denne gangen ble jeg blant annet kalt både kald og fordomsfull, og fikk beskjed om at det jeg skrev var ondskap.  Fordomsfull fordi jeg denne gangen skriver om de svake gruppene i samfunnet, noe jeg ikke er alene om å gjøre som forfatter. Neste bok kommer til å handle om et annet miljø. Sånn er det for oss som skriver, vi beveger oss innenfor alle sosiale lag i bøkene våre og jeg mener at det bør være aksept for dette.

Tilbakemeldingene sved mer enn jeg ønsket. Jeg vet jo at man legger hodet på hoggestabben når man velger å skrive ei bok som alle kan lese, men jeg var ikke forberedt på at jeg som person skulle bli synonymt med det jeg skrev. Det er jo ikke mine meninger som kommer frem i historien, noe er selvsagt påvirket av meg og mine synspunkter, men stort sett er det meninger jeg tillegger karakterene mine. Det hjelper å tenke på at alle andre som har kommet med tilbakemeldinger, mener det motsatte av denne ene personen. Likevel er det skremmende hvordan mennesker tolker ei bok eller en situasjon helt forskjellig. Ironisk nok er dette er tema i den siste boka mi, hvordan erfaringer og livssituasjon gjør at vi fokuserer på ulike ting og dermed vurderer situasjoner på forskjellige måter.  Folk har selvsagt rett til å ha sine meninger bare de holder seg til saken, men det er frustrerende at noen tolker det jeg skriver helt motsatt av det det var ment som. Jeg fikk tidlig en mistanke om at denne personen kanskje trodde det var han/hun en av karakterene var basert på, og ganske riktig fikk jeg raskt dette bekreftet. Det er overhodet ikke tilfellet, jeg finner ingen likheter og kjenner heller ikke denne personen særlig godt.

Er det ikke rart at det er de negative kommentarene som fester seg selv om 99 % av tilbakemeldingene er positive?  

#BOK #BØKER #GODBOK #BOOKS #KRIM #CRIMENOVEL

2 kommentarer

28.06.2016 kl.13:50

Så utrolig bra skrevet! Det er helt forferdelig hvordan mennesker kan henge seg opp i andres arbeid og gjøre noe så negativt ut av det. Du er en flott kvinne med et enormt skrivetalent, og alle vet vel at bøker er oppdiktet. Kjenner jeg grøsser, en bok er en bok, akkurat som en film er en film. Jeg gleder meg til du gir ut flere bøker :-) Stå på!

Forfatter Anette Moe

28.06.2016 kl.13:56

Anonym: Tusen takk for fine ord <3 Ja, det er egentlig trist :( Ha en nydelig dag!

Skriv en ny kommentar

Forfatter Anette Moe

Forfatter Anette Moe

34, Kristiansand

Jeg er tvillingmamma, sosionom og har videreutdannelse i Human Resources. Jeg utga min første kriminalroman "Dødssynd" i 2009 og den uavhengige oppfølgeren, "Skjebnens harde hånd", i 2011. I mars 2016 ble "Tause ofre" utgitt. Instagram: @anette_moe_author Facebook: Forfatter Anette Moe Spørsmål kan rettes til samarbeid.anette@gmail.com

leser denne bloggen NÅ

Kategorier

Arkiv

hits